Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ( Wings of Desiire), του Wim Wenders (1987)

Δευτέρα βράδυ στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΑ,στη Χάριτος,στο Κολωνάκι.Όμορφο το μέρος,ακουστά η cinefil ταινία. Με λίγα λόγια η υπόθεση: 2 Άγγελοι, πετώντας πάνω από το Βερολίνο, λίγο μετά την πτώση του Τείχους, αφουγκράζονται τις σκέψεις των ανθρώπων. Μεταξύ αυτών , ένας παρηκμασμένος παραμυθάς, που θεωρεί αποστολή του την διευκόλυνση της δυνατότητας των ανθρώπων να ονειρεύονται.Ένας ξεφτισμένος σταρ του Χόλιγουντ, του οποίου οι σκέψεις ηχούν περίεργα στα αυτιά των αγγέλων ( με αποτέλεσμα τελικώς να αποδειχθεί companero). Ακόμη,μια χορεύτρια του τσίρκου, την οποία συναντούμε την εποχή της αποκαθήλωσής της. Στο πρόσωπο της ενδεδυμένης αγγελικά φτερά γυναίκας αυτής, ο άγγελος Ντάμιελ θα βρεί το γήινο έτερον του ήμισυ,πρόθυμος να απαρνηθεί την γνώση εκ των προτέρων που του προσφέρει η θεία φύση του,έτοιμος να ζήσει στην αβεβαιότητα της ανθρώπινης "νοτιάς".
      Καταπληκτικές μεταφορές από έναν σκηνοθέτη-άξιο εκπρόσωπο του γερμανικού κινηματογράφου.Η εναλλαγή της ασπρόμαυρης και έγχρωμης εικόνας, κατ'αντιστοιχίαν της λογικής και εξωλογικής πραγματικότητας αφήνει τον θεατή έκθαμβο.Μια ταινία-βουτιά στις ανθρώπινες συνειδήσεις, που καταλήγει στην αποθέωση του έρωτα. Ένας ύμνος για τη ζωή και μια διαφορετική,θετική ματιά στην συχνά χαρακτηριζόμενη από τους πολλούς, "μίζερη" καθημερινότητα.Η ατάκα του Χολιγουντιανού σταρ: " Είναι τόσο ωραίο να πίνεις καφέ.Και να κάνεις τσιγάρο.Κι αν μπορείς να κάνεις και τα δύο,ακόμα καλύτερα! ", αποτυπώνει ξεκάθαρα το πνεύμα ολόκληρης της ταινίας.Ολοκληρωμένες ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές-αγγέλους,με άξια συμπαραστάτρια την Marion(κατά κόσμον Solveig Dommartin)-αντικείμενο του πόθου,η οποία στην τελευταία σκηνή κάνει την ωραιότερη ερωτική εξομολόγηση που έχει ποτέ φιλμογραφηθεί.

 Παίζουν: Bruno Ganz,Peter Falk, Otto Sender, Solveig Dommartin, Curt Bois
 Διάρκεια: 128' min
Διακρίσεις: Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών,1988

Δείτε το trailer.
http://www.youtube.com/watch?v=SEOo640zVMQ

Ετυμηγορία: Αξίζει να το δεις

 

2 σχόλια:

  1. Φίλτατε συγγραφέα του εκπληκτικού αυτού μπλογκ,

    σε θερμοπαρακαλώ να μην σταματήσεις αυτή την εξαιρετική δουλειά που υπόσχεται πολλά σε εμάς τις λίγες ευγενείς ψυχές που ακόμα υπάρχουμε σε αυτή την κατεστραμένη χώρα. Βέβαια, δε ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαστε ευγενείς και δε θα αρπάξουμε το τούβλο να το πετάξουμε στο κατάλληλο κεφάλι πολιτικού, αλλά μέχρι τότε, θα είμαι συχνός επισκέπτης του μπλογκ και των προτάσεων σου.

    Με αγάπη,

    Ντιλιμπέντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti malakies einai aftes pou grafeis Petran?

    ΑπάντησηΔιαγραφή